Osman Bey’in gün geçtikçe güçlenmesinden ve özellikle Kulaca Hisar’ı ele geçirmesinden hoşlanmayan İnegöl tekfuru Aya Nikola, komşusu Karaca Hisar tekfurunu Osman Bey aleyhine kışkırtmaya devam etti.
Kısa bir süre sonra İnegöl tekfuru ile Karaca Hisar tekfuru birleşerek Osman Bey’e karşı harekete geçtiler. Müttefik Bizans kuvvetleri ile Osmanlı ordusu 1288 yılında Domaniç civarında İkizce denilen yerde karşı karşıya geldiler.
Osman bey yapılan savaşta galip gelmesine rağmen bu defa da kardeşi Saru-Yatı (Savcı Bey)’yı kaybetti. Düşman tarafında ise Karaca Hisar tekfurunun kardeşi ve Bizans ordusunun kumandanı olan Latos (Philatos, Kalanos) ve pek çok kimse öldürüldü.

Osman Gazi öldürülen Latos için: “Ol itün karnınu yarın dahi it gibi bir yere göme kon” dedi. Alpler emredileni yaptılar ve Latos’un gömüldüğü yerin adı İt Eşeni olarak kaldı. Şehit olan Saru-Yatı (Savcı Bey)’yı ise Söğüt’e götürerek Ertuğrul Gazi’nin yanına defnettiler. Saru-Yatı’nın şehit düştüğü yerde bir çam ağacı vardı, bu ağaca Kandilli Çam denilirdi.
Osman Gazi’nin Kulaca Hisar’ı fethinden sonra İnegöl ve Karaca Hisar kuvvetleriyle İkizce denilen yerde yaptığı bu savaş kaynaklara göre 686 (1287 – 1288) yılında meydana gelmiştir. Araştırmalarda ise İkizce savaşının tarihi 685 (1286 – 1287) ve 686 (1287 – 1288) olarak verilmektedir.
Kaynakların bir çoğu bu savaşta Osman Gazi’nin kardeşi Saru Yatı (Savcı Bey)’nın şehit edildiğini söylerken, bazıları da Gündüz Alp’in şehit olduğunu kaydetmişlerdir.
Müttefik Bizans kuvvetlerine karşı kazanılan bu zafer ile Osmanlılar bölgede daha da güçlenmişler ve bundan sonra Karaca Hisar’ın fethine karar vermişlerdir.
İlk Yorumu Siz Yapın