Viyana Kuşatması sonrasında Osmanlı Devleti’ni Avrupa’dan atma zamanının geldiğine kanaat getiren papanın teşvikleriyle Avusturya, Rusya, Lehistan, Venedik ve Malta’nın yer aldığı Avrupa-Hristiyan birliği (Kutsal İttifak) oluşturuldu.
Kutsal İttifak Devletleri
- Avusturya
- Rusya
- Lehistan
- Venedik
- Malta
O tarihe kadar böyle bir sevinci yaşamayan Avrupalılar, zaferlerini birlik ve beraberliklerine bağladılar. Papa, Leh Kralı ile Avusturya İmparatoru’nu barıştırarak Osmanlı Devleti’ne karşı bir ittifakın oluşmasını sağladı.

1684 yılında Venedik ve Malta da bu ittifaka dâhil oldu. Yüzyılın sonlarında savaşın bitmesine yakın Rusya bu birliğe girdi. Bu devletler aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak birbiri ardından Osmanlı topraklarına topyekun bir savaş başlattılar. II. Viyana Kuşatması’ndaki bozgundan sonra 1699 yılına kadar birçok cephede süren bu savaşlar Osmanlı’nın Avrupa’daki yenilmez imajını sarstı. Kutsal İttifak denilen bu haçlı kuvvetleri on altı yıl boyunca Osmanlı Devleti’yle savaştılar. Osmanlı Devleti bu süreçte birçok cephede savaşmıştır. Bu savaşlarda en ağır yenilgileri Salankamen (1691) ve Zenta’da (1697) almıştır.
5 Yorum
ne maltası ya ben iran var diye biliyom
papanın teşviki diyor iran müslüman bir devlet onu papa nası teşvik etsin
Bugün Irak’ı nasıl teşvik ediyorsa o zamanda İran’ı teşvik edebilirdi.
Hayır iran kutsal ittifakta yoktu.
Kutsal İttifak yukarıdaki açıklamada dediği gibi Osmanlı’yı Avrupa’dan atmak için kuruldu. İran ise Avrupa kıtasında değil batı Asya da yer alıyor. O yüzden Kutsal İttifakta yer almıyor.