Rusya ile yapılacak barış görüşmeleri için 1856’de Fransa’nın başkenti Paris’te Osmanlı Devleti, İngiltere, Fransa, Avusturya, Prusya ve Piyemonte bir araya geldi.
Osmanlı Devleti tarihinde ilk defa Avrupa devletleriyle bir kongreye eşit koşullarda katılıyordu. Kongrede Rusya’ya karşı ağır şartlar konulması konusunda hem fikir olundu. Sonuç olarak şartların biraz hafifletililmesine rağmen Osmanlı Devleti ve İngiltere’nin isteklerinin karşılandığı barış antlaşması Rusya ile imzalandı.
1856 Paris Barış Antlaşması’na göre Osmanlı Devleti Avrupa hukukundan yararlanma hakkı elde ederek Avrupalı bir devlet sayıldı. Karadeniz bu antlaşma ile uluslararası ticarete açıldı. Rusya’nın Karadeniz’de savaş gemisi bulundurması ve liman kurması yasaklandı.
Pek çok can ve mal kaybına yol açan Kırım Savaşı sonunda Rusya tarafından bozulan devletler arası dengeler yeniden kuruldu. Osmanlı Devleti’ne devletler arası hukuktan faydalanma hakkının tanınması ve devlet topraklarının Avrupalı devletlerin garantisi altına alınması kongrenin sonuçları arasında yer aldı. Avrupalı devletlerin kendi aralarında üzerinde anlaştıkları prensiplere saygı göstermeyecekleri düşüncesi hakimdi. Bu dönemlerde gelişen Avrupa endüstrisi için ham madde ve pazar bulma arayışları devletler arası siyaseti de belirlemeye başladı.
Paris Antlaşması’nda Osmanlı Devleti’nin varlığına yönelik maddeler eklenmiş olsa da İngiltere, Rusya ve Fransa antlaşmanın ruhuna aykırı hareket ederek Osmanlı topraklarından pay almak için mücadele ettiler.
İlk Yorumu Siz Yapın